Ιερά Μονή

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Νικήσιανης

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης βρίσκεται στους πρόποδες του καταπράσινου Όρους Παγγαίου, πλησίον της πανέμορφης κώμης Νικήσιανης και σε υψόμετρο περίπου 370μ. Το Μοναστήρι απέχει από το χωριό της Νικήσιανης ενάμισυ χιλιόμετρο. Από την Ελευθερούπολη απέχει 18 χιλιόμετρα και από την πόλη της Καβάλας όπως και της Δράμας, απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα. Από την Θεσσαλονίκη οδικώς μπορεί να φτάσει κανείς στο μοναστήρι σε περίπου μιάμιση ώρα.

Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή στις αρχές της δεκαετίας του 70, υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους προσκυνητάς οι οποίοι πεζοπορούντες μετέβαιναν εις την γειτονική ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης περίπου πέντε χιλιόμετρα απ΄ το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Στην θέση όπου βρισκόταν το προσκυνητάρι, άρχισε σιγά, σιγά το 1972 να κτίζεται ένα εξωκκλήσι, το οποίο σήμερα αποτελεί το Καθολικό της Μονής. Οι πρώτοι κτήτορες ήταν οι Νικόλαος Τσεκούρας, Ευάγγελος Ζαχαρούδης και  Θεόδωρος Σαλπίδης.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αμβρόσιος μετέτρεψε το εξωκλήσι σε ησυχαστήριο κτίζοντας το Αρχονταρίκι με ένα κελί.

Με ενέργειες του διαδόχου του  Μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Ευδοκίμου, το 1992 αναγνωρίζεται το ως τότε  ησυχαστήριο και επίσημα πλέον με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της Ελληνικής Βουλής, ως Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή. Το επόμενο έτος  υπό του Ιδίου Μακαριστού Μητροπολίτου γίνεται η επέκταση του Ναού και των κτιριακών εγκαταστάσεων, με νέα πτέρυγα κελλιών και της Μοναστηριακής Τράπεζας με τον χώρο υποδοχής στο σημερινό Αρχονταρίκι.

Υπό την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου και νυν Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου το έτος 2009 το μοναστήρι  επανδρώνεται με νέα Αδελφότητα και έκτοτε άρχισε να λειτουργεί ως κοινόβιο Μοναστήρι. Το 2021 η εγκατεστημένη αδελφότης διά προσωπικούς της λόγους και μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν,  μετοίκησε εις έτερον τόπον και το Μοναστήρι παρέμεινε κλειστό. Κατόπιν προσήλθε ένας υπερήλικας Αρχιμανδρίτης, ο οποίος λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας, δεν κατόρθωσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια δια να λειτουργήσει το μοναστήρι και τελικά ανεχώρησε και μετοίκησε εις έτερον τόπον.

Delicium Custom Image
Delicium Custom Image
Delicium Custom Image
Delicium Custom Image
Delicium Custom Image

Η Ιερά Μονή σήμερα

Aπό το 1972
Από τον περασμένο Δεκέμβριο και λίγο πριν εισέλθουμε εις το Σωτήριον έτος 2023, με την πατρική φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και Μητροπολίτου Ελευθεροπόλεως κ.κ.  Χρυσοστόμου, εγκαταστάθηκε στην ιερά Μονή ο ιερομόναχος Συμεών, προερχόμενος εκ της Ιεράς Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους, ο οποίος υπό την καθοδήγηση τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου και την επιτήρηση και βοήθεια του αρχιερατικού επιτρόπου της περιοχής,  πρεσβυτέρου Ζαχαρία, ανέλαβε τό δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της Μονής, εις την οποίαν κατοικεί και εργάζεται νυχθημερόν δια την συντήρηση και την ολοκλήρωση των εργασιών και αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και δια την δημιουργία πνευματικών υποδομών, με σκοπό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ούτως ώστε να δύναται η Μονή να δεχθεί και άλλους Μοναχούς, οι οποίοι  θα θελήσουν να εγκαταβιώσουν σε Αυτή δια να ασκηθούν στο δύσκολο Μοναχικό Βίο, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί και να δημιουργηθεί μοναστική αδελφότης, κατά τα πρότυπα του Αγιορειτικού  μοναχισμού της Αθωνική Πολιτείας. Στο μοναστήρι σήμερα τελείται ανελλιπώς ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και μεγάλες εορτές, καθώς και λοιπές ιερές ακολουθίες καθημερινά, αλλά και εβδομαδιαία οι παρακλήσεις προς την Παναγία και τον Άγιο Πρόδρομο.
Xαίρε, Προφήτα καί Πρόδρομε, του Παναγίου Πνεύματος ιερόν και αγιώτατον δοχείον και της Τρισηλίου Θεότητος άμωμον και πανάσπιλον ιερείον.

Το Καθολικό
της Ιεράς Μονής

Νικήσιανης

Στο εσωτερικό του Καθολικού μπορεί κανείς να αντικρίσει τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Το τέμπλο του Καθολικού είναι κατασκευασμένο από γύψο με εικονογραφίες ολόσωμες, αγιογραφημένες στην Ιερά Μονή της Υπαπαντής του Κυρίου  Ελευθερουπόλεως το  1972.

Σήμερα στο καθολικό της Ιεράς Μονής φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός, η Θαυματουργός και εφέστιος Εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης, προς τιμή της οποίας πανηγυρίζει το μοναστήρι τη 24η Σεπτέμβριου με μεγάλη λαμπρότητα, καθώς και την πρέπουσα τιμή προς την Παναγία.

Στις 29 Αυγούστου τελείται η κύρια πανύγηρη της Μονής, προς τιμήν της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου ενδόξου προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και μετά το πέρας της πανυγηρικής Θείας Λειτουργίας, παρατίθεται τράπεζα προσφέροντας στους ευλαβείς προσκυνητές την παραδοσιακή φασολάδα. Επίσης την 7η Ιανουαρίου το μοναστήρι εορτάζει την Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου και στις 24 Ιουνίου το Γενέσιο του.

Στο μοναστήρι μας φυλάσσονται και αρκετά λείψανα αγίων, τα οποία μπορεί νά προσκυνήσει ο κάθε επισκέπτης.

Delicium Custom Image
Delicium Custom Image
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης βρίσκεται στους πρόποδες του καταπράσινου Όρους Παγγαίου και πλησίον της πανέμορφης κώμης Νικήσιανης.
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Σάββατο
07:30 π.μ έως 13:00 μ.μ.
16:00 μ.μ έως τις 19:00 μ.μ.

Κυριακή
07:00 π.μ έως 13:00 μ.μ.
16:00 μ.μ έως 19:00 μ.μ.

© 2024 Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης.
Με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

δημιουργία & φιλοξενία ιστοσελίδας by manbiz

φωτογραφίες και βίντεο by Βασίλης Μπάμπας